Το σίγουρο είναι ότι στους οικονομικά  δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η ανεργία έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό.Τα σημάδια για τους νέους απόφοιτους Πανεπιστημίου είναι αρκετά δυσοίωνα όσον αφορά την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και την απόκτηση ενός εισοδήματος. Δυστυχώς, η έλλειψη προϋπηρεσίας αποτελεί ένα σημαντικό θέμα, αφού ο ανταγωνισμός και η αναζήτηση εργασίας από άτομα με πολυετή εμπειρία είναι αρκετά μεγάλη. Προτού όμως απογοητευτείτε, υπάρχουν και θετικά νέα. Πρόσφατες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περίπου το 50% των επιχειρήσεων που αναζητούν εργαζομένους, αντιμετωπίζουν δυσκολία εύρεσης ατόμων με τις κατάλληλες δεξιότητες. Αυτό σημαίνει ότι σε έναν βαθμό, η εύρεση εργασίας εξαρτάται και από εσάς τους ίδιους.

Βήματα για γρηγορότερη ένταξη ενός απόφοιτου Πανεπιστημίου στην αγορά εργασίας

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα που θα πρέπει να ακολουθήσει κάθε νέος, είναι ανάλυση της σύγχρονης αγοράς εργασίας και των ατομικών προσόντων.  Ο υποψήφιος προς εργασία πρέπει να κάνει μια αναλυτική έρευνα προκειμένου να κατανοήσει τι είναι αυτό που αναζητά η αγορά εργασίας τη σήμερον ημέρα. Ο κάθε τομέας απασχόλησης απαιτεί διαφορετικές δεξιότητες. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κάθε υποψήφιος πρέπει να αναλύσει και να αξιολογήσει τα ατομικά του προσόντα, πέραν των ακαδημαϊκών, προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι τα κατάλληλα για την δουλειά αυτή. Ποια προσόντα είναι σημαντικά για την σύγχρονη αγορά εργασίας;

  • Προσαρμοστικότητα. Κάθε υποψήφιος πρέπει να μπορεί να προσαρμόσει τις Πανεπιστημιακές του γνώσεις στην σύγχρονη αγορά εργασίας.
  • Αποτελεσματική Επικοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό για έναν νέο να είναι σε θέση όχι μόνο να έχει γνώσεις και ιδέες για μία δουλειά, αλλά να μπορεί να τις παρουσιάσει και με τον κατάλληλο τρόπο τόσο στον εργοδότη όσο και στον υποψήφιο πελάτη.
  • Δημιουργικότητα. Ένα προσόν που κάθε επιχείρηση αναζητά για το δυναμικό της είναι η δημιουργικότητα. Άτομα που είναι ικανά να προσφέρουν μια εναλλακτική οπτική γωνία είναι πάντα στην κορυφή των προτιμήσεών τους.
  • Ομαδικότητα και τήρηση της ιεραρχίας. Στις περισσότερες δουλειές απαιτείται η συνεργασία με τους υπόλοιπους εργαζομένους καθώς και με τον προϊστάμενό σας. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να είστε σε θέση να κατανοήσετε τον ρόλο σας μέσα στην ομάδα προκειμένου να καταφέρετε να διαχειριστείτε με τον καλύτερο τρόπο τις σχέσεις σας με τους συναδέλφους.  

Διευρύνετε τις γνώσεις σας

Σίγουρα ένα πτυχίο πανεπιστημίου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εφόδιο για την ένταξή σας στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, οι σύγχρονες επιχειρήσεις αναζητούν άτομα που διαθέτουν περισσότερες γνώσεις. Η βασική χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και του διαδικτύου καθώς και η γνώση της αγγλικής γλώσσας αποτελούν δύο πολύ σημαντικά εφόδια. Φυσικά δεν αναφερόμαστε στην κατοχή πτυχίων για τις συγκεκριμένες δεξιότητες, αλλά για βασικές και στοιχειώδεις γνώσεις τις οποίες και θα εντάξετε στο βιογραφικό σας.

Αναζήτηση εργασίας

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο που θα πρέπει να αναζητήσετε την κατάλληλη για εσάς εργασία. Το καλύτερο μέρος για την αναζήτησή σας αποτελεί το διαδίκτυο. Τα πολυάριθμα site με αγγελίες εργασίες καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Linkedin, Facebook, twitter, Instagram) αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή. Ωστόσο δεν αρκεί μόνο αυτό. Η αγορά εργασίας απαιτεί άτομα με θάρρος και λέγειν. Καλό λοιπόν θα ήταν να πάρετε την πρωτοβουλία και να επικοινωνήσετε μόνοι σας με εταιρείες και επιχειρήσεις προκειμένου να αιτηθείτε μία θέση εργασίας. Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και την παραδοσιακή μέθοδο «στόμα με στόμα». Ρωτήστε στην περιοχής σας μήπως κάποιος αναζητάει άτομα με τις δικές σας δεξιότητας.

Τι θα πρέπει να προσέξετε όταν αναζητάτε εργασία:

  • Μην περιμένετε την τέλεια δουλειά από την αρχή
  • Αναζητήστε και για part time δουλειές.
  • Να είστε ανοιχτοί σε προτάσεις.
  • Ετοιμάστε με προσοχή το βιογραφικό σας.
  • Προσεγγίστε τους εργοδότες με αυτοπεποίθηση.
  • Δώστε να καταλάβουν για ποιον λόγο σας χρειάζονται στη δουλειά.

Σίγουρα η ένταξη ενός απόφοιτου Πανεπιστημίου στην αγορά εργασίας δεν αποτελεί μια εύκολη διαδικασία. Ωστόσο οι ευκαιρίες υπάρχουν εκεί έξω και είναι στο χέρι σας να τις αξιοποιήσετε. Θα χρειαστεί αρκετό κόπο και υπομονή αλλά είμαστε σίγουροι ότι τελικά θα σας δικαιώσει.

Share this article

MSP pop up gr