Έχετε σχέδια για το μέλλον, μα σας αγχώνει το επιχειρηματικό σας ξεκίνημα; Από τα χρόνια πείρα μας στο Business Coaching & Consulting, δημιουργήσαμε μια λίστα με 10 απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να θέσετε τις βάσεις μιας επιτυχημένης επιχείρησης.

 

1) Καταγράψτε το Όραμά σας

Δίχως σαφή προορισμό, οι επιχειρηματικές σας πρωτοβουλίες θα μοιάζουν με αυτοκίνητο που δουλεύει στο ρελαντί: καίει βενζίνη, αλλά δεν σας πάει πουθενά.

Σκεφτείτε τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε με την επιχείρησή σας, τόσο από άποψη καινοτομίας στην αγορά, όσο και από οικονομικής πλευράς.

 

2) Μελετήστε Προσεκτικά την Αγορά σας

Βαρετό, μα απολύτως αναγκαίο. Κι όταν λέμε να μελετήσετε προσεκτικά την αγορά σας, δεν εννοούμε να ρωτήσετε συγγενείς και φίλους για την επιχειρηματική σας ιδέα. Εννοούμε να μελετήσετε τις ανάγκες του αγοραστικού κοινού στο οποίο στοχεύετε, και να αναρωτηθείτε:

  • Γιατί να αναζητήσει κάποιος το προϊόν ή την υπηρεσία σας;
  • Τι διαφορά θα έχει από όσα προσφέρουν οι ανταγωνιστές σας;
  • Πώς μπορείτε να προωθήσετε καλύτερα τα πλεονεκτήματά σας στο αγοραστικό σας κοινό;

Βρίσκοντας απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήσεις, έχετε το υλικό για να χτίσετε το μελλοντικό σας πλάνο. 

 

3) Δημιουργήστε Κάτι που Μπορείτε να Πουλήσετε

Αν δεν λύνετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα της αγοράς σας, αν δεν εξυπηρετείτε κάποια σαφή ανάγκη του κοινού σας, οι πωλήσεις δεν θα είναι και τόσο εντυπωσιακές. Βεβαιωθείτε πως η υπηρεσία και το προϊόν σας ικανοποιεί μία ή περισσότερες συγκεκριμένες ανάγκες. Μόνο έτσι θα βρείτε τρόπο να το προωθήσετε σωστά στην αγορά.

 

4) Αποκτήστε τον Δικό σας Ιστότοπο

Αυτή είναι απολύτως απαραίτητη κίνηση για κάθε νέα επιχείρηση, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκετε.

Η διαδικασία είναι απλή: αγοράζετε το domain ενός ιστότοπου και, αν τα καταφέρνετε με το WordPress, απλά εγκαθιστάτε το θέμα που σας αρέσει, είτε δωρεάν είτε με ένα μικρό αντίτιμο. Αν δεν έχετε πρότερη εμπειρία, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο επαγγελματία.

 

5) Οργανώστε τους Αυτοματισμούς σας

Μια σύγχρονη επιχείρηση δίχως αυτοματισμούς είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Ο λόγος είναι απλός: οι αυτοματισμοί είναι ο καλύτερος – και μόνος αποτελεσματικός – τρόπος να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης. Δίχως αυτοματοποιημένα συστήματα, ο επιχειρηματίας θα αναγκαστεί να προσλάβει μεγαλύτερο προσωπικό ή να μειώσει δραστικά την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει.

Ειδικά στον τομέα του marketing και των πωλήσεων, οι αυτοματισμοί είναι πλέον απολύτως απαραίτητοι: ευχαριστήρια emails, καταχωρίσεις προϊόντων, επιβεβαιώσεις και παρακολουθήσεις παραγγελιών και άλλες συναφείς δραστηριότητες μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν από εξειδικευμένα συστήματα, μειώνοντας τον φόρτο εργασίας και το υπαλληλικό κόστος, δίχως συμβιβασμούς στην ποιότητα των υπηρεσιών.

 

6) Στήστε ένα Sales Funnel

Υπάρχουν άφθονα εξειδικευμένα λογισμικά sales funnel εξαιρετικής λειτουργικότητας, όπως το Lead Pages και το Click Funnel. Ενσωματώνονται πανεύκολα στον πάροχο του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και των υπηρεσιών πληρωμών σας και αποτελούν ιδανική λύση για μικρές επιχειρήσεις που μόλις τώρα κάνουν το ξεκίνημά τους.

 

7) Στήστε ένα Email Opt-In

Προφανώς, αυτό προϋποθέτει να αποκτήσετε πρώτα μια υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στη συνέχεια, πρέπει να βεβαιωθείτε πως υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία οι πιθανοί σας πελάτες θα μπορούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για να λαμβάνουν διαφημιστικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email Opt-in).

Να θυμάστε πως μια επιτυχημένη σύγχρονη επιχείρηση βασίζεται σε μια πρακτική και λειτουργική εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 

8) Κάντε Σελίδα στο Facebook

Το Facebook είναι ένα εκπληκτικό και, το κυριότερο, ανέξοδο εργαλείο που εκτοξεύει την αναγνωρισιμότητα μιας επιχείρησης (brand awareness) και αυξάνει σημαντικά το linking στα landing pages και τον ιστότοπό σας.

Δημιουργώντας, λοιπόν, μια όμορφη εταιρική σελίδα και φροντίζοντας να δημοσιεύετε συχνά αξιόλογο περιεχόμενο, μπορείτε να δομήσετε το δικό σας following και να αυξήσετε σημαντικά την κερδοφορία σας.

 

9) Δημιουργήστε Αξιόλογο Περιεχόμενο

Μπορείτε να αναρτήσετε περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σας, να το κάνετε syndicate μέσω υπηρεσιών όπως το Rebel Mouse και να την ανεβάσετε στη σελίδα σας στο Facebook. Μόνο να θυμάστε πως το περιεχόμενο αυτό πρέπει να είναι πραγματικά αξιόλογο, να προσφέρει δηλαδή λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα του κοινού σας και να μεταφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τις ανάγκες τους.

 

10) Εξακολουθήστε να Προσαρμόζεστε & να Βελτιώνεστε

Το στήσιμο μιας επιχείρησης που φιλοδοξεί, όχι απλά να επιπλέει στην αγορά, αλλά να ξεχωρίζει, δεν σταματά ποτέ. Πρέπει να συνεχίζετε να δουλεύετε τη δομή και τη λειτουργικότητά σας, να την προσαρμόζετε και να τη βελτιώνετε. Να μαθαίνετε από τα λάθη και τις αποτυχίες σας, που σίγουρα θα υπάρξουν, και να εξελίσσεστε συνεχώς. Αυτό είναι το κλειδί για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Αν νιώθετε πως δεν έχετε αρκετή εμπειρία ή πως χρειάζεστε καθοδηγία και εξειδικευμένο Business Coaching και Consulting για το στήσιμο της νέας σας επιχειρηματικής προσπάθειας, επικοινωνήστε τώρα μαζί σας, πατώντας εδώ

Share this article

MSP pop up gr